U bent hier: Home / Documentatie / FAQ / Ik dacht dat er een ozongat is en dus te weinig ozon ?

Ik dacht dat er een ozongat is en dus te weinig ozon ?

Het ozongat is de jaarlijkse terugkerende vermindering van de dikte van de ozonlaag boven de Zuidpool in de maanden oktober - november (lente op de Zuidpool). Zoals in het antwoord op de eerste vraag reeds gesteld is, bestaat er op grote hoogte in de stratosfeer de ozonlaag. Deze "goede" ozon beschermt ons tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Zonder deze ozon zou leven op aarde zelfs onmogelijk zijn. De "slechte" ozon in de onderste luchtlagen, die we dus kunnen inademen, kan schadelijke gevolgen hebben (zie hier). De "goede" ozon in de ozonlaag is chemisch dezelfde als de"slechte" ozon op leefniveau, maar de chemische reacties die zorgen voor ozonvorming in de ozonlaag zijn verschillend van de reacties die ozon vormen in de onderste luchtlagen.

Bepaalde chemische stoffen zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK's), broomverbindingen, ... kunnen de reacties verstoren die zorgen voor ozonvorming in de ozonlaag, waardoor de concentratie ozon in de ozonlaag zal afnemen (of met andere woorden de ozonlaag zal dunner worden). Omwille van geografische en klimatologische redenen is deze afname het spectaculairst boven de zuidpool.

Ozonafbrekende stoffen werden veelvuldig gebruikt in de chemische industrie, als koelmiddel, of als ontsmettingsmiddel in de landbouw en zijn zeer stabiele chemische verbindingen waardoor ze lange tijd in de atmosfeer kunnen blijven bestaan. Het kan tot 50 jaar duren vooraleer ze in de stratosfeer terechtkomen en uiteindelijk afgebroken worden. De meeste van die ozonafbrekende stoffen zijn ondertussen verboden, maar het kan dus omwille van hun lange levensduur nog vele jaren duren vooraleer de ozonlaag terug z'n oorspronkelijke dikte bereikt.

De ozon gegevens die gepubliceerd worden op onze website zijn gegevens over ozon in de onderste luchtlagen (de "slechte" ozon). Gegevens over stratosferische "goede" ozon vind je op de website van het KMI.

Meer info over het ozongat vind je terug op het internet. Hier alvast een interessante link:

https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/ozongat-door-de-jaren-heen 

www.meteo.be/meteo/view/nl/91313-WeerWoorden.html?view=135297

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gat_in_de_ozonlaag

gearchiveerd onder: uitleg, ozon
Navigatie