U bent hier: Home / Documentatie / FAQ / Wanneer is een mondmasker nuttig?

Wanneer is een mondmasker nuttig?

Eénvoudige en goedkope mondmaskers houden een groot deel van het “grof” stof stegen, maar er is niet zoveel wetenschappelijke evidentie dat ze ook een significant effect hebben op minder blootstelling aan het fijn stof (PM2,5 of PM10).  Voor de allerkleinste UFP (“Ultra Fine Particles”) deeltjes is de werking al helemaal onzeker. UFP of PM0,1 is fijn stof kleiner dan 0,1 µm (micrometer) of 100 nm (nanometer). Dat is gevoelig kleiner dan PM2,5 of PM10, fijn stof kleiner dan respectievelijk 2,5 en 10 µm. De wat duurdere “FFP2” maskers houden wel meer fijn stof tegen, maar zeker ook niet (alle) UFP’s. Uit experimenten met de betere maskers bleek dat de bloeddruk van proefpersonen die in Pekings smog rondliepen met een masker gemiddeld wat lager was dan wanneer ze geen masker droegen. Deze bloeddrukmetingen zijn een indicator voor het effect van de hoeveelheid vervuiling waaraan de proefpersonen werden blootgesteld. Een lagere bloeddruk is dan een indicatie dat men minder hinder ondervindt van de luchtvervuiling. Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat het geen “dubbelblind” test was. Om het effect van mondmaskers tegen luchtvervuiling te bestuderen, zou ook een dubbelblind test moeten gebeuren, maar dat is niet zo evident. Een dubbelblind test is nodig omdat de personen met mondmasker ook een lagere bloeddruk zouden kunnen hebben omdat ze door louter het dragen van het masker wat meer “gerustgesteld” zijn.

Bronnen:
- Jeremy P. Langrish, Xi Li, Shengfeng Wang, Matthew M.Y. Lee, et al. - 2012. "Reducing Personal Exposure to Particulate Air Pollution Improves Cardiovascular Health in Patients with Coronary Heart Disease". Environmental Health Perspectives 120:3

- Cherrie JW, Apsley A, Cowie H, et al. - "Effectiveness of face masks used to protect Beijing residents against particulate air pollution." Occupational and Environmental Medicine 2018;75:446-452.

gearchiveerd onder: fijnstof, luchtvervuiling, gezondheid
Navigatie